Dynia jest niezwykłym dobrodziejstwem natury, dlatego warto korzystać z jej dostępności. Można ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na wytrawnie, ponieważ ma neutralny smak.
bez laktozy
Tarta malinowa z porzeczkami (bezglutenowa, bez laktozy, Paleo, AIP)

Tarta malinowa z porzeczkami jest idealna na trwające cały czas upalne dni, ponieważ jest na zimno i nie wymaga pieczenia. Jest to nasza interpretacja przepisu pochodzącego od Read The Label, do spodu ciasta dodaliśmy mąkę kokosową i odrobinę oleju kokosowego, natomiast zamiast granatu wykorzystane zostały czerwone i czarne porzeczki. Wyszła nieziemsko pyszna. Dziękujemy Read the Label za […]
Pudding kokosowo – jagodowy (bezglutenowy, bez laktozy, Paleo, AIP)

I znowu mamy przepis, ale coś trzeba jeść w te gorące dni. Dzisiaj lekko i na słodko, z wykorzystaniem daru lasów, jakim są jagody. Pyszne i zdrowe owoce możemy zebrać sami lub kupić u „zbieracza”. Pudding kokosowo – jagodowy nie wymaga pieczenia, podane niżej składniki wystarczą na jedną porcję. Jagody można zastąpić innymi owocami np. […]
Jagodzianki bezglutenowe – bez laktozy i bez cukru

Jagody stosowane były przez nasze babcie i prababcie, jako wspaniały lek na wiele schorzeń, działają bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Bogate w witaminy i minerały, mogą być spożywane w postaci suszonej
Cukinia z marchewką – Paleo śniadanie (przyjazne na AIP)

Szybkie i smaczne śniadanie, które doda nam energii na cały poranek, tradycyjnie bez chleba, mleka, jajek. Przepis jest przyjazny dla osób będących na protokole autoimmunologicznym i paleo diecie.
Lody truskawkowe z awokado – bez laktozy i bez cukru

Połączenie awokado z truskawkami wydaje się być nietypowym zabiegiem, ale sprawdziliśmy i smakują pysznie. Awokado jest tak delikatne, że nie zmienia smaku deseru, a jednocześnie nadaje bardziej gęstej – śmietankowej konsystencji.
Bezglutenowe ciasteczka jaglane

Dzisiaj mamy przepis na zdrowe, bezglutenowe, bez laktozy i bez cukru ciasteczka jaglane. Na ile to możliwe stosujmy składniki ekologiczne (szczególnie jajka, warzywa, owoce, orzechy i ziarna – tu w przepisie jajko, len oraz płatki migdałowe).
Bezglutenowe kotleciki z indyka i kaszy jaglanej

Dzisiaj mamy świetną propozycję na danie główne w postaci bezglutenowych kotlecików z indyka, bez dodatku mąk glutenowych, bułek, panierek mącznych i bez żadnych składników pochodzenia mlecznego. Jako panierki użyłam tylko zmielonego w młynku lnu złocistego. Danie to można spokojnie podawać dzieciom, zmniejszając jedynie ilość cebulki i czosnku zapisanych w składnikach potrawy. Zapraszamy do wypróbowania przepisu. […]