Jagody stosowane były przez nasze babcie i prababcie, jako wspaniały lek na wiele schorzeń, działają bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Bogate w witaminy i minerały, mogą być spożywane w postaci suszonej
, jako nalewki oraz dodatek do suplementów diety, regulują poziom cukru we krwi i uelastyczniają naczynia krwionośne, dodatkowo są pyszne.
Ponieważ lipiec i początek sierpnia to idealny czas na zbiory jagód, postanowiliśmy sporządzić smakołyk przy ich wykorzystaniu. Przepis może być wykorzystany również przez osoby na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Osobom, które mają nietolerancję drożdży, polecamy zamienić je na łyżeczkę sody oczyszczonej lub proszku bezglutenowego. Nie będą tak pięknie pachnieć drożdżówką, ale czego się nie robi dla zdrowia.
Z podanego przepisu wyszło nam 13 jagodzianek bezglutenowych!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 szklanka mąki ryżowej (z ryżu brązowego)
0,5 szklanki mąki gryczanej
0,5 mąki jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
25 g świeżych drożdży
3 łyżki ksylitolu
szczypta soli himalajskiej
2 łyżeczki jogurtu naturalnego koziego
1 jajko (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
300 g jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie bo jagody są słodkie)
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:
1 łyżka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dokładnie myjemy jagody (najlepiej z dodatkiem sody oczyszczonej).
- Do miski wsypujemy mąki (ryżowa, jaglana, gryczana), ksylitol i sól.
- Mieszamy sypkie składniki i odstawiamy na bok.
- Podgrzewamy delikatnie mleko kokosowe (uwaga szybko się nagrzewa, szybciej niż tradycyjne mleko).
- Wlewamy mleko kokosowe do kubka, kruszymy do środka drożdże i dodajemy 3 łyżki ksylitolu.
- Dokładnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na 10 minut.
- Po 10 minutach wlewamy drożdżową miksturę do miski z mąkami, dodajemy jogurt naturalny kozi i jajko (można pominąć, zrobiliśmy bez), a następnie całość mieszamy ugniatając dłonią (ciasto drożdżowe zagniata się rękoma).
- Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę – do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy nadzienie jagodowe. Do osobnej miseczki wsypujemy jagody, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżkę ksylitolu. Mieszamy razem.
- Po upłynięciu odpowiedniego czasu (tj. ok. 1 godz.) zaczynamy formować bułeczki. Przygotujmy łyżkę do nabierania ciasta (np. od lodów), by uzyskać jednej wielkości bułki.
- Bierzemy blachę na ciasto i wykładamy papierem do pieczenia.
- Nabieramy łyżką kulkę ciasta, rozpłaszczamy w dłoniach i do środka dodajemy nadzienie jagodowe, tyle żeby ciasto zamknęło nam się w dłoni.
- Formujemy bułkę, zamykając jagody w środku i odkładając na blachę z papierem.
- Jeżeli zostaną nam jakieś jagody, możemy przyozdobić nimi wierzch jagodzianek.
- Ustawiamy piekarnik na 180°C, grzanie góra – dół.
- Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika na 25 minut, jeżeli wyjdą nam większe jagodzianki, czas pieczenia należy nieco zwiększyć.
- Po upieczeniu, jagodzianki możemy posypać mąką kokosową lub wiórkami kokosowymi (na zdjęciu to nie jest cukier puder, tylko właśnie mąka kokosowa – może być spożywana na surowo).
Smacznego!
Zacisze Zdrowia