Oto nasza propozycja bezmięsnego obiadu na ciepłe, letnie dni.
SKŁADNIKI DO SAŁATY:
2 duże liście sałaty (z własnego ogródka, od znajomego rolnika lub ekologicznej)
0,5 łyżeczki zmielonego ostropestu plamistego
1 łyżeczka oleju z wiesiołka (może być zastąpiony olejem lnianym, słonecznikowym lub z ostropestu)
świeża natka pietruszki
Sałatę rwiemy rękoma na kawałki – nigdy nie kroimy nożem, ponieważ sałata traci wtedy cenne wartości i witaminy. Do sałaty dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
SKŁADNIKI DO MARCHEWKI:
2 marchewki (z własnego ogródka, od znajomego rolnika lub ekologicznej)
1 łyżka słonecznika obłuskanego
1 łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej
Marchewkę gotujemy na parze by zachować cenne witaminy, w tym samym czasie prażymy chwilę pestki słonecznika. Wszelkie pestki i orzechy zawsze należy prażyć delikatnie na patelni, żeby zabić ewentualne pasożyty, które szczególnie występują na tych produktach. Po ugotowaniu solimy i dodajemy olej kokosowy (witamina A przyswajana jest z tłuszczem), na koniec posypujemy słonecznikiem.
Skoro mamy już coś lekkiego (sałatkę) i smaczną marchewkę ze słonecznikiem możemy przygotować sycące jajka sadzone. Jajka oczywiście ekologiczne oznaczone symbolem 0-PL-… lub od rolnika, który nie karmi kur paszami z dodatkiem GMO i pochodnymi soi. Jajka smażymy na wolnym ogniu na maśle klarowanym (jeżeli mamy nietolerancję laktozy) lub na zwykłym maśle.
Dlaczego do smażenia używamy masła lub oleju kokosowego, a nie żadnego innego oleju roślinnego dowiecie się w artykule o tłuszczach (http://18.130.207.129/zdrowie/tluszcze-trans/).
Smacznego!
Zacisze Zdrowia
Przedstawione w bardzo przystępny sposób. Pozdrawiam serdecznie.