Dla urozmaicenia proponujemy dzisiaj przepis na pieczoną kaczkę z chrupiącą skórką i dodatkiem warzyw sezonowych tj. marchewka, burak, pietruszka i puree z selera. Najlepsza kaczka pochodzi oczywiście od lokalnych sprzedawców, na pewno nie polecamy kupowania mięsa w supermarketach (zwierzęta najczęściej karmiona paszą z kukurydzą i soją genetycznie modyfikowaną).
SKŁADNIKI DO KACZKI:
2,5 kg kaczki
3 liście laurowe
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka rozmarynu
sól himalajska
SKŁADNIKI NA WARZYWA:
1 seler
2 korzenie pietruszki
3 marchewki
3 buraki
1 łyżeczka oleju kokosowego
3 łyżki mleka kokosowego
sól himalajska
- Kaczkę myjemy i osuszamy.
- Nacieramy mięso solą, kurkumą i rozmarynem. Odkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.
- Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z przyprawami i dodajemy listki laurowe.
- Nastawiamy piekarnik na 180°C, grzanie góra-dół i wstawiamy mięso do pieczenia na 2 godziny. Nie przykrywamy pokrywką – chcemy mieć chrupiącą skórkę, a nie gotowane mięso. Kaczka nie wyschnie bez przykrycia, ponieważ pod wpływem ciepła wydzieli się sporo tłuszczu.
- W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy na kawałki warzywa (marchew, pietruszka, seler), a buraki w plasterki.
- Gotujemy pokrojone warzywa na parze aż do uzyskania miękkości.
- Ugotowany seler i pietruszkę blendujemy, dodajemy mleko kokosowe oraz sól do smaku.
- Marchewkę przekładamy do osobnego pojemnika, solimy i dodajemy olej kokosowy.
- Buraczki układamy na talerzu i przyprawiamy solą.
- Upieczoną kaczkę kroimy na kawałki i podajemy wraz z przygotowanymi warzywami.
Smacznego!
Zacisze Zdrowia