Stany zapalne występujące w organizmie przyczyniają się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych. Znaczna liczba osób w obecnych czasach boryka się z problemami stanów zapalnych bądź nie jest świadoma tego, że je ma.
Zioła i przyprawy
Kurkuma – jak poprawić swoją pamięć?

Kurkuma jest jedną z najczęściej stosowanych przypraw w Azji, znaną jako „holy powder” (złoty proszek), dzięki wielu cennym właściwościom zdrowotnym.
Imbir – na przeziębienie, na mdłości i na ból mięśni

Kiedy nadchodzą chłodne, jesienne dni, pierwsze po co sięgam to świeży imbir. Stosowany do herbaty bądź zalany gorącą wodą ma działanie rozgrzewające i przeciwzapalne
Lawenda – cudowna roślina

Czy znacie ziołowe lekarstwo o cudownym zapachu, z którego wytwarza się olejki, a suszone kwiaty wkładane pod poduszkę otulają do snu? Lawenda…jej aromat pochodzi od estrów linalolu i olejków unoszących się w powietrzu. Działają one uspokajająco na ośrodkowy układ nerwowy, sam zapach lawendy wpływa kojąco na zmysły. Wystarczy dodać kilka kropli olejku lawendowego do kominka […]
Ostropest plamisty – ratunek dla wątroby

Ostropest plamisty (Silybum marianum) magiczna roślina, która wspomaga i leczy wątrobę. Owoc ostropestu, wyglądający jak nasiona, zawiera m.in. zespół flawonolignanów określanych jako sylimaryna. To właśnie sylimaryna działa ochronnie na miąższ wątroby. Owoce używane są w postaci proszku, suchego wyciągu lub nalewki. Często w sklepach dostępne są zmielone owoce ostropestu jednak lepiej jest kupować w całości […]
Czosnek – zdrowie i długowieczność

Czosnek uprawiany jest od zamierzchłych czasów, przypisuje się mu wiele korzystnych właściwości, o których często zapominamy szukając cudownego lekarstwa na wiele schorzeń. Można go stosować na surowo, jako przyprawa kuchenna do potraw mięsnych oraz zup czy też w postaci olejku czosnkowego, który możemy przygotować sami. Olejek ma łagodniejszy smak i do jego sporządzenia potrzebujemy jedynie […]
Pokrzywa niezwykle zdrowa i bogata…

Pokrzywa niezwykle zdrowa i bogata w witaminy oraz mikroelementy roślina, która posiada wszechstronne właściwości lecznicze (m.in. wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, zwiększa liczbę czerwonych krwinek, pobudza czynności wydzielnicze wątroby i żołądka).