The New England Journal of Medicine opublikowało pracę badawczą, zgodnie z którą istnieje aż 55 chorób będących skutkiem spożywania glutenu. Ponad 90 % ludzi z celiakią i nietolerancją na gluten nie jest jeszcze zdiagnozowanych.
Istnieje wiele objawów, dzięki którym możemy rozpoznać, że nasz organizm nie toleruje glutenu. Czy jesteś jedną z tych osób? Ustalenie nietolerancji na gluten nie jest takie oczywiste, ponieważ większość objawów przypisywanych jest innym chorobom bądź są ignorowane. Najprostszym testem jest odstawienie glutenu na 6-8 tygodni i sprawdzenie czy nasze samopoczucie się poprawiło. Na podstawie listy dziesięciu typowych objawów nietolerancji glutenu możecie przekonać się czy i was dotyka ten problem.
1. Zaburzenia ze strony układu pokarmowego:
- wzdęcia
- bóle brzucha
- biegunka
- zaparcia
- mdłości i wymioty
2. Problemy skórne :
- wysypka na twarzy lub ciele – głównie łokcie, kolana, plecy
- rogowacenie mieszkowe
- rumień
- łuszczyca
- bielactwo
- afty i owrzodzenia jamy ustnej
3. Migreny i bóle głowy.
4. Problemy natury psychologicznej:
- przewlekła drażliwość
- zmiany nastroju
- depresja
- schizofrenia
5. Choroby autoimmunologiczne:
- zapalne choroby jelit m.in. wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- choroby tkanki łącznej
- astma
- choroba Hashimoto
- stwardnienie rozsiane
- zapalenie stawów
6. Bóle kości i stawów, wczesna osteoporoza.
7. Problemy z płodnością, zespół policystycznych jajników.
8. Uczucie ciągłego zmęczenia, nasilające się przeważnie po spożyciu glutenu.
9. Omdlenia i bóle w klatce piersiowej.
10. Niedobory żywieniowe (anemia z niedoboru żelaza, częste niedobory witamin A, B12, D, E i K, kwasu foliowego oraz cynku).
Prawidłowa dieta jest bardzo ważna w przypadku nietolerancji, należy wyeliminować produkty zawierające gluten całkowicie z jadłospisu. Pamiętajmy, że odpowiednie pożywienie przynosi nam zdrowie. Jak mawiał Hipokrates „niech jedzenie będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem“.